Teplejšie dni priamo nabádajú dať si ľahké jedlo – napríklad v podobe šalátu nabitého vitamínmi. A že to rozhodne nemusí byť nuda, sa presvedčte s touto kombináciou sladkej repy, sviežej rukoly, krémového kozieho syra a chrumkavých vlašských orechov.
Obsah článku:
Zoznam surovín:
Šalát
- červená repa 3 ks
- rukola 2 hrsti
- valeriánka 2 hrsti
- kozí syr s bielou plesňou 500 g
- vlašské orechy 1 hrsť
- cherry paradajky (aj viac farieb) 1 hrsť
- veľká biela bageta 1 ks
- maslo 3 lyžice
Dresing
- rastlinný olej 6 lyžíc
- biely vínny ocot 2 lyžice
- med 1 lyžica
- dijonská horčica 1 lyžica
- soľ a čerstvo mleté biele korenie
Postup:
1. Rúru rozohrejte asi na 180 ° C, repu zabaľte do alobalu a pečte asi hodinu. Počkajte, kým repa vychladne a až potom ju olúpte.
2. Bagetu nakrájajte na kocky a opečte ich na sucho na panvici. Akonáhle začnú kocky chytať farbu, premiešajte ich s maslom, udržia sa viac chrumkavé.
3. Ingrediencie na dresing dajte do zaváracieho pohára a dôkladne pretrepte.
4. V mise premiešajte prepolené paradajky s rukolou, poľníčkom a dresingom. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte. Pridajte na polmesiačiky nakrájanú červenú repu, kocky opečené bagety a orechy. Šalát rozdeľte na taniere.
5. Syr pokrájajte na plátky a krátko zapečte pod grilom, povrch by mal ľahko zozlatnúť. Opečený syr potom naložte na jednotlivé porcie šalátu.