Ako usporiadať špajzu?

spajza

Asi všetci občas nájdeme vzadu v špajze pár zabudnutých potravín a potravín potravín po záruke. Skúste preto využiť naše tipy, ako si usporiadať špajzu tak, že na nič nezabudnete a všetko ľahko nájdete.

Vlastnosti miestnosti

Tradičná špajza je väčšinou menšia miestnosť umiestnená v blízkosti kuchyne, vybavená policami a dobre ventilovaná okienkom alebo mriežkou. Miestnosť, kde je špajza, má byť chladná; ideálna teplota je 5 až 7 °C, určite ale nie viac ako 10 °C. Ideálne je, ak je situovaná na severnú stranu a dobre vetrateľná.

ulozne-boxy
Úložné boxy

Zariaďovanie špajze

Pri zariaďovaní samostatnej špajze rozmiestnite police do L alebo U pozdĺž dvoch alebo troch stien. Hĺbka políc by nemala presiahnuť 30 centimetrov, aby boli prehľadné a dosiahli ste pohodlne až dozadu. Vzdialenosť medzi policami aj výška zásuvky musí vychádzať z toho, čo na nej budete skladovať. Preto je dôležité poznať presné rozmery dóz, pohárov, prepraviek, plastových fliaš atď. Dôležitá je celková výška regálu: ak slúži na uskladnenie potravín, mala by posledná polica byť maximálne 170 cm od podlahy, inak na ňu nevidíte a nedosiahnete. Keď siaha až do stropu, potom do najvyššieho poschodia dajte sezónne predmety (vianočné či veľkonočné dekorácie, zaváracie poháre a pod.). Police a skrinky majú mať ľahko umývateľný povrch, teda je dobré potiahnuť buď igelitovou fóliou alebo voskovaným papierom.

Uloženie potravín

Uložené potraviny by mali byť v policiach podľa váhy. Tie ľahšie, ako sú napríklad cestoviny, zásoby kávy a čaju, uložte do vrchných políc, naopak ťažké, ako sú konzervy, zaváraniny a fľaše, do spodných políc. Na chladnejšej zemi majú svoje miesto vody, minerálky a ďalšie nápoje.

Do výšky pása až očí patrí cukor, soľ, múka, olej. Napríklad korenie by malo byť umiestnené v úrovni očí, kde ich najlepšie uvidíte a budete mať dobrý prehľad. Do najnižšej a najvyššej police a zásuvky potraviny používané zriedka.

ulozne-boxy
Úložné boxy

Dbajte o to, aby ste mali pokiaľ možno všetko na očiach. Na vrecká s najrôznejšími surovinami, ktoré sú schované kdesi za veľkou dózou, ľahko zabudnete a nakoniec sa pokazí. Zarovnajte si všetko tak, aby najvyššie nádoby boli vzadu a najmenšie vpredu. Malé vrecká umiestnite napríklad do plastového košíka.

Sypké potraviny, ako múku, cukor, soľ alebo napríklad cestoviny, najlepšie uskladníte v sklenených dózach s dobrým uzáverom. Ďalšie načaté balenia môžete znovu uzavrieť pomocou gumičky, kolíka alebo izolepy. Dobre zabalené ingrediencie si dlhšie zachovajú svoju chuť a vôňu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *