Cesto na pizzu ako z Talianska

pizza-cesto

Jeden z najobľúbenejších pokrmov, ktorý si ľahko môžete pripraviť aj doma. Aby bola vaša pizza naozaj chutná, stačí vám návod na základné cesto na pizzu. Zvyšok už je len na vašej fantázii.

Zoznam surovín (3porcie):

  • 400g hladkej pšeničnej múky
  • 220ml vlažnej vody
  • 20ml olivového oleja
  • 5g sušeného droždia
  • 5g cukru
  • 10g soli
...

Postup:

Zmiešame sušené droždie s múkou, dáme do kuchynského robota s hnetacím hákom a pridáme všetky suroviny, olivový olej na záver miesenia.

Potom si cesto nabochánkujeme (nagramážujeme si ho). Bochníčky sa snažme robiť tak, že okraje cesta stále preťahujeme do spodného stredu. To všetko tak, aby bochník nemal prasklinky a škáry. Jednoducho čo najhladší povrch.

Takto pripravené porcie cesta narovnáme na plech a prikryjeme.

Necháme 20 minút už iba minimálne kysnúť. Takto pripravené môžeme aj uskladniť v chladničke na celý deň. Pred pečením pizze ho musíme 20 minút vopred vybrať.

Ten kto bude piecť pizzu v rúre má dva varianty. Na plech alebo do formy na pizzu. A váľať, alebo sa učiť ako správny pizzár ručne vyťahať.

Bochník posypeme múkou. Položíme na pomúčenú pracovnú plochu. Ľahko stredom dlane stlačíme stred cesta. Potom vezmeme už placatejší tvar bochníčku do ruky a vytláčame okraje tak, aby sa vytvoril cca 1 cm okraj okolo celého bochníčku. Znovu položíme na plochu a prstami vnútorný obvod cesta tlačíme a zároveň rozťahujeme. To všetko tak, aby sa nám tam zmestili obe ruky a mohli pôsobiť na cesto celou plochou ruky.

Tenkosť cesta je asi jeden milimeter, okraje tak 5-7 mm.

A ideme piecť. Keď to naozaj robím doma, tak nemám ani lopatu na pizzu. Na upečenie chrumkavej pizze, potrebujeme surovú pizzu dať na horúci povrch. Takže vezmeme silný plech, dáme rozpáliť rúru na maximum aj 300 ° C a až je ten plech na týchto stupňoch, vyberámae ho. Položíme naň vytiahnuté cesto položené na papieri na pečenie s už pripravenými ingredienciami . Dáme čo najrýchlejšie späť do rúry. Pizza je hotová, keď má svoje charakteristické tigrovanie okraja. Vyberieme, okraje potrieme olivovým olejom a porciujeme.

Zdroj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *