Bravčová roláda vám dá možnosť zapôsobiť na ostatných a spôsobiť im radosť pri stole. Naozaj. Majú jednu obrovskú výhodu. Či budú naplnené zložitou plnkou alebo len upečené s veľkou hrsťou byliniek, zakaždým vyvolajú dojem slávnostnej chvíle, na ktorej sme si naozaj dali záležať.
Zoznam surovín (6-8 porcií):
Mäso
- 1 kg bravčového stehna
- plnotučná horčica
- mleté korenie
- soľ
- 4 plátky anglickej slaniny
- 4 natvrdo varené vajíčka
- 1 dlhá nôžka pikantného párku či klobásy
- prúžky zeleru, koreňového petržlenu a mrkvy
- 2 kyslé uhorky
- 40 g slaniny
- 50 g masla
- 50 g sadla
- 1 dl vody
Knedľa
- 2 rožky
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 a ½ hrnčeka mlieka
- 2 žĺtky
- z 2 bielkov sneh
- soľ
- masť na vymazanie hrnčekov
Postup mäso:
Mäso rozrežeme, upravíme do plátu a cez potravinársku fóliu rozklepeme, potrieme horčicou, osolíme a okoreníme. Na roládu kladieme postupne plátky anglickej slaniny, vajíčka, ktorým sme skrojili špičky, pikantný párok alebo klobásku, prúžky mrkvy, zeleru, petržlenu a kyslé uhorky.
0
Roládu zabalíme a zviažeme potravinárskym špagátom. Vložíme ju do pekáča, poukladáme prúžky slaniny, pridáme maslo a masť, podlejeme vodou a pri 200 ° C pečieme asi 1,5 hodiny. Počas pečenia prelievame šťavou, podľa potreby podlievame horúcou vodou.
0
Po upečení odstránime špagát a krájame plátky, ktoré prelievame šťavou, podávame s hrnčekovou knedľou.
Postup knedľa:
Štvrťlitrové hrnčeky dôkladne vymažeme masťou – uvedené množstvo je na päť hrnčekov.
0
V mise zmiešame múku so soľou, mliekom a žĺtkami. Pridáme na kocky nakrájané rožky, nakoniec sneh. Zľahka premiešame, cesto je pomerne riedke.
0
Vymastené hrnčeky plníme cestom do ¾. Do vhodného hrnca nalejeme trochu vody, ktorú privedieme do varu, vkladáme hrnčeky s cestom, priklopíme pokrievkou a varíme 20 minút.
0
Hrnčeky vyberieme, cesto necháme „vydýchnuť“, nožom obkrúžime okolo cesta, vyklopíme a nakrájame na plátky.
0