Dnes už vieme, že tekvica je maximálne všestranná a dá sa z nej pripraviť množstvo skvelých vecí. Napríklad škoricová osie hniezda z tekvicového cesta! Výborné sú na raňajky, ale aj k popoludňajšiemu čaju či káve! Vždy sa po nich zaprášia, ľudia ich milujú – tej ich teplej škoricovej vôni jednoducho nemožno odolať.
Zoznam surovín:
Na cesto
- ¾ kocky droždia
- 2 lyžice cukru krupice
- ½ hrnčeka mlieka
- 4 hrnčeky hladkej múky
- ¼ lyžičky soli
- hrnček tekvicového pyré (z ½ malej tekvice)
- 125 g masla
- 1 vajce
- ¼ lyžičky muškátového orieška
- múku na podsypanie
Na náplň
- ½ hrnčeka cukru krupice
- lyžičku škorice
- 80 g masla
Na polevu
- 2 lyžice krémového syra
- ½ hrnčeka cukru múčka
- hrsť pekanových alebo vlašských orechov
Postup:
Droždie rozdrobte do misky, zasypte lyžicou cukru a miešajte do rozpustenia. Pridajte polovicu teplého mlieka a 2–3 lyžice múky, aby vzniklo hladké cestíčko. Nechajte asi 10 minút v teple vzísť (na to skvele slúži na 50 °C vyhriata rúra).
0
Medzitým si do misy alebo robota s hnetacími hákmi pripravte zvyšný cukor, mlieko, múku, soľ, rozohriate maslo, vajcia, muškátový oriešok a tekvicové pyré. To pripravíte z upečenej alebo v pare či mikrovlnke uvarenej tekvice, ktorú potom jednoducho rozmixujete.
0
K ingredienciám pridajte vzídený kvások a asi 10 minút prepracovávajte, až vznikne hladké cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte 40–60 minút v teple kysnúť.
0
Z cesta potom na pomúčenej doske vyvaľkajte štvorec, maslo do náplne rozohrejte, časťou vymažte pekáčik a zvyšným potrite cesto. Posypte cukrom zmiešaným so škoricou a pevne zabaľte do rolády.
0
Rozkrájajte na 1,5–2 cm hrubé plátky as medzerami vyskladajte do pekáča, rolky dosť nakysnú. Nechajte ešte pol hodiny kysnúť a potom pečte v rúre vyhriatej na 180 ° C 30-40 minút dozlatista. Upečené pokvapkajte polevou z krémového syra a cukru a posypte nasekanými orechmi. Najlepšie sú ešte teplé.
0