Táto mandľová torta po správnom nazdobení môže vyzerať efektne a je naozaj vynikajúca, k nedeľnej káve ako stvorená. Vďaka tomu, že neobsahuje múku a že maslový krém je nastavený bielkovým snehom, je aj pomerne ľahký. A aj keď sa v tom tak úplne neorientujem, myslím, že je tento recept aj bezlepkový.
Zoznam surovín (8-12 porcií):
Cesto
- 5 vajec (zvlášť žĺtky a bielky na sneh)
- 80 g svetlého trstinového cukru
- 20 g vanilkového trstinového cukru
- štipka soli
- 150 g mandlí, olúpaných a pomletých najemno
Mandľový krém
- 150 g mandlí, olúpaných a pomletých najemno
- 100 ml mandľového mlieka
- 170 g masla, izbovej teploty
- 80 g svetlého trstinového cukru
- 1 lyžička vanilky (napr. pasty, esencie a pod.)
Postup:
Vezmite malú tortovú formu s priemerom 19 cm, vymažte ju maslom a vysypte múkou, alebo ju celú vyložte papierom na pečenie.
0
Pripravte si mandľový korpus. Dajte do misy žĺtky, cukor, vanilkový cukor a soľ a dobre všetko ušľahajte. Keď je zmes pekne napenená, pridajte mandle. Nakoniec ušľahajte pevný sneh z bielkov a ten zľahka vmiešajte do cesta.
0
Rúru predhrejte na 180 ºC. Cesto vlejte do pripravenej formy, rozotrite do rovna a dajte piecť na 20-30 minút alebo kým sa okraje cesta nezačnú odlepovať od formy a korpus je na dotyk pevný. Upečený korpus nechajte pár minút odstáť vo forme, potom ho vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
0
Medzitým si pripravte mandľový krém. Mleté mandle nasypte do malého hrnca, zalejte ich mliekom a na miernom ohni nechajte za stáleho miešania po dobu asi 2 minút povariť. Potom hrniec odstavte z ohňa a za občasného premiešania nechajte mandle vychladnúť. Medzitým v miske dobre vyšľahajte maslo s cukrom a vanilkou, a potom doň po troškách vyšľahajte vychladnuté mandle. Hotový krém dajte na chvíľu do chladu.
0
Vychladnutý mandľový korpus raz pozdĺžne prekrojte. Na spodnú časť korpusu naneste polovicu mandľového krému, rozotrite pekne do rovna a priklopte hornou časťou korpusu. (Pred natretím krému môžete korpus najprv namazať marmeládou pre výraznejšiu chuť a tiež preto, aby sa krém príliš nevsiakol do cesta. Nie je to ale nutné.) Naplnený korpus potrite zhora aj na bokoch druhou polovicou mandľového krému.
0
Povrch torty ozdobte podľa chuti. Ja som tentokrát zvolila svoje obľúbené karamelizované mandle, ktoré sa k tejto torte výborne hodia, ďalej plátky mandlí a biele a horké čokoládové kôstky.
0
Hotovú tortu nechajte cez noc odpočívať na chladnom mieste, aby sa pekne uležala, zvláčnila a chute sa správne prepojili.
0