Silný kurací vývar je liek – na chrípku, opicu aj zlú náladu. Máte dojem, že výroba vývaru je príliš prácna a zdĺhavá? Pripravte si ingrediencie a môžete sa pustiť do varenia.
Zoznam surovín (objem 3 litre):
- 1 kg kuracích skeletov
- 500 g kuracích krkov bez kože
- 500 g kuracích krídiel
- 200 g olúpanej mrkvy
- 100 g stopkového zeleru
- 100 g bielej časti póru
- 130 g olúpanej cibule
- 2 olúpané strúčiky cesnaku
- 1 stonka plocholistého petržlenu
- 3 vetvičky tymiánu
- 8 guličiek čierneho korenia
- 2 guličky nového korenia
- 1 bobkový list
- 1 kávová lyžička soli
Postup:
Rúru rozohrejeme na 220 °C.
Zo skeletov odstránime kožu a dáme ju bokom. Skelety nasekáme na menšie kusy a vyskladáme ich na plech. Vložíme do rúry a pečieme dohneda.
Mrkva, zeler a pór nakrájame na kocky s hranou 0,5 cm. Cibuľu a cesnak nakrájame najemno.
Krky a krídla dôkladne prepláchneme pod tečúcou vodou a vložíme ich do veľkého hrnca spolu s kožami a opečenými skeletmi. Zalejeme vodou tak, aby všetko bolo potopené, a privedieme do varu. Stiahneme penu, ktorá sa utvorí na povrchu. Pridáme korenie, soľ, nové korenie, tymian a bobkový list. Stiahneme oheň na minimum a varíme 75 minút.
Pridáme nakrájanú zeleninu, cibuľu, cesnak a plocholistý petržlen. Na strednom ohni privedieme do varu, stiahneme oheň na minimum, zoberieme vzniknutú penu a varíme 45 minút.
Hotový vývar precedíme cez jemné sito a prípadne zvaríme na objem cca 3 litrov. Ako náhle vývar vychladne, stiahneme z povrchu tuk a vyhodíme ho.