Tradičný kurací vývar ako od babičky

kuraci-vyvar

Silný kurací vývar je liek – na chrípku, opicu aj zlú náladu. Máte dojem, že výroba vývaru je príliš prácna a zdĺhavá? Pripravte si ingrediencie a môžete sa pustiť do varenia.

Zoznam surovín (objem 3 litre):

  • 1 kg kuracích skeletov
  • 500 g kuracích krkov bez kože
  • 500 g kuracích krídiel
  • 200 g olúpanej mrkvy
  • 100 g stopkového zeleru
  • 100 g bielej časti póru
  • 130 g olúpanej cibule
  • 2 olúpané strúčiky cesnaku
  • 1 stonka plocholistého petržlenu
  • 3 vetvičky tymiánu
  • 8 guličiek čierneho korenia
  • 2 guličky nového korenia
  • 1 bobkový list
  • 1 kávová lyžička soli
...

Postup:

Rúru rozohrejeme na 220 °C.

Zo skeletov odstránime kožu a dáme ju bokom. Skelety nasekáme na menšie kusy a vyskladáme ich na plech. Vložíme do rúry a pečieme dohneda.

Mrkva, zeler a pór nakrájame na kocky s hranou 0,5 cm. Cibuľu a cesnak nakrájame najemno.

Krky a krídla dôkladne prepláchneme pod tečúcou vodou a vložíme ich do veľkého hrnca spolu s kožami a opečenými skeletmi. Zalejeme vodou tak, aby všetko bolo potopené, a privedieme do varu. Stiahneme penu, ktorá sa utvorí na povrchu. Pridáme korenie, soľ, nové korenie, tymian a bobkový list. Stiahneme oheň na minimum a varíme 75 minút.

Pridáme nakrájanú zeleninu, cibuľu, cesnak a plocholistý petržlen. Na strednom ohni privedieme do varu, stiahneme oheň na minimum, zoberieme vzniknutú penu a varíme 45 minút.

Hotový vývar precedíme cez jemné sito a prípadne zvaríme na objem cca 3 litrov. Ako náhle vývar vychladne, stiahneme z povrchu tuk a vyhodíme ho.

Zdroj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *