Pečené zemiaky v šupke plnené syrom so smotanou a slaninou

pecene-zemiaky

Takmer každý z nás nechce tráviť more času s niekoľkými kusmi riadu, tieto pečené zemiaky plnené syrom sú výborným riešením. Príprava pokrmu Vám zaberie iba niekoľko málo minút a vznikne vám lahodný plnohodnotný obed.

Zoznam surovín:

  • zemiaky
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • plátkový syr
  • anglická slanina
  • kyslá smotana
  • pažítka
...

Postup:

Krok 1: Odrhnutý zemiak zospodu trochu zrežte. Položte ju medzi dve varešky a ostrým nožom v nej urobte v asi 3mm odstupoch zárezy. Vďaka vareškám ich nedokrojíte a zemiaky tak zostanú v celku.

Krok 2: Zemiaky potrite olivovým olejom, zo všetkých strán osoľte a okoreňte a pečte asi hodinu pri 200 ° C domäkka. Trochu barbarskejší, ale zato rýchlejší spôsob je dať okorenené zemiaky do mikrovlnky a na najvyšší stupeň ich 12 minút variť v nej.

Krok 3: Predpečené zemiaky nechajte trochu vychladnúť a potom do zárezov vsuňte plátky syra (ten až do tejto chvíli nechajte v chladničke, aby držal tvar). Najlepšie je čedar, ale nič nepokazíte ani goudou alebo ementálom. Na chvíľu vráťte krátko zapiecť do rúry, aby sa syr rozpustil.

Krok 4: Medzitým nasucho opražte slaninu (počítajte cca jeden plátok na jeden zemiak), nechajte na papierovej utierke odkvapkať prebytočný tuk a potom rozdrobte. Na každý zemiak dajte lyžicu smotany a posypte slaninou a nasekanou pažítkou.

Zdroj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *