Dukátové buchtičky so šodó krémom – túto dobrotu predstavovať nemusíme. Patrí k hitom školských jedální, ktoré boli málokedy a málokde v domácich podmienkach reprodukované. Pritom je to také ľahké! Navyše si buchtičky môžete vylepšiť trochou rumu a pravou vanilkou, takže budú lepšie ako vo vašich spomienkach.
Zoznam surovín (4 porcie):
- Buchtičky
- 1 kus čerstvého droždia
- 100 gramov cukru
- 250 gramov mlieka
- 500 gramov hladkej múky
- 200 gramov oleja
- 2 kusy žĺtokov
- 1 kus vajce
- 1 štipka soľ
- Šodó omáčka
- 400 gramov vína, biele
- 6 kusov vajec
- 280 gramov cukru
- citrónová kôra, nastrúhaná z 1 citróna
- citrónová šťava, z polovice citróna
Postup:
Do mixovacej nádoby vložte droždie, cukor, mlieko a miešajte 1 min./37 °C/ rýchlosť 3.
Pridajte ostatné suroviny a miešajte 5 min./ Zamknúť mixovaciu nádobu / Cesto.
Cesto ponechajte v mixovacej nádobe a nechajte kysnúť asi 20 min.
Na pomúčenej doske vytvarujte dlhé valčeky (dĺžka valčeka by mala byť rovnaká ako pekáč, v ktorom budete piecť buchtičky.)
Na vymastený pekáč (hlbší plech) pokladajte valčeky vedľa seba a stierkou krájajte 1,5 cm dlhé valčeky a nechajte odpočívať 15 min.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre 20 min./180 °C.
Po upečení valčeky od seba odlúpnite a servírujte.
Do mixovacej nádoby nasaďte šľahaciu metličku.
Do mixovacej nádoby vložte všetky suroviny a šľahajte 10 min./70 °C/rýchlosť 3.
Znovu prešľahajte 3 min./rýchlosť 3.
Omáčkou prelejte buchtičky.