Ak máte radi grilovačku, tak nič nie je lepšie ako pripravovať aj slávnostné jedlá na grile. Prakticky čokoľvek dokážete ugrilovať, len niektoré netradičné potraviny sú skryté v tieni hamburgerov a klobások. Takže je čas začať premýšľať nad novými receptami. S mäsovými guľkami, avokádom a banánovými francúzskymi toastami už grilovanie nebude nikdy také ako bývalo. Bude oveľa lepšie.
Obsah článku:
- 1 Pizza s grilovanou špargľou a riccotou
- 2 Grilované mušle s paprikovým maslom
- 3 Grilované jahňacie mäsové guľky so salsa verde
- 4 Grilované avokádo s paradajkami a bylinkami
- 5 Grilovaná slanina
- 6 Grilované broskyne so škoricovo-cukrovým maslom
- 7 Grilovaný ananás s kokosovým sorbetom
- 8 Grilovaný vanilkový francúzsky toast
- 9 Grilované hrozno
Pizza s grilovanou špargľou a riccotou
Zabudnite na objednávanie a radšej si pripravte skvelú pizzu doma na grile. Jednoducho natrite olivovým olejom rozvaľkané cesto (vo väčšine obchodov nájdete vopred pripravené pizza cesto) a položte ho na gril. V tomto recepte je použitá neodolateľná kombinácia špargle a riccoty, ale taktiež môžete použiť grilované cesto ako základ pre akúkoľvek pizzu.
Grilované mušle s paprikovým maslom
Nemali by ste sa vyhýbať tomu, aby ste na grile pripravovali morské plody – hlavne mäkkýše. Príprava na grilovanie mušlí je vyčistiť ich: vložte mušle do nádoby so studenou vodou a kukuričnou múkou na odstránenie všetkého piesku. Suché mušle potom potrite vrstvou paprikového masla a umiestnite na horúci gril na 2-3 minúty.
Grilované jahňacie mäsové guľky so salsa verde
Z mäsa vytvarujte malé guľky, ktoré následne napichnite na špajdle. Tieto jahňacie mäsové guľky budú vyzerať fantasticky, ale stačí im len 6-8 minút prípravy na grile. Salsa verde je vynikajúca bylinná omáčka s intenzívnou chuťou, ktorá tvorí s mäsom chutný súlad.
Grilované avokádo s paradajkami a bylinkami
Pred grilovaním stačí rozkrojiť avokádo na 2 polovice (šupu nedávame dole), vyberieme kôstku a potrieme olivovým olejom. Avokádo položte prekrojenou stranou na rošt a grilujte 5-7 minút. Do ugrilovaného avokáda dáme mix paradajok s bylinkami a vznikne lahodná svieža chuť.
Grilovaná slanina
Pečenie slaniny vo vnútri spôsobuje zanecháva mastný neporiadok, tak skúste ju namiesto toho ugrilovať. Slanina nebude položená vo vlastnom tuku, takže to bude zdravšia voľba. Pre dokonalé chrumkavé kúsky grilujte slaninu 5-6 minút pri stredne vysokej teplote. Môžete si ju dať na hamburger alebo do šalátov, každopádne nebudete ľutovať.
Grilované broskyne so škoricovo-cukrovým maslom
Leto je skoro celé o broskyniach a teraz si ich môžete vychutnať aj na grile. Tento recept trvá len niekoľko minút. Úžasnú chuť tomu dodá kopček zmrzliny.
Grilovaný ananás s kokosovým sorbetom
Je čas priniesť trópy do vašich domácností. Jednoducho nakrájajte ananás na kolieska a grilujte až do hneda (asi 3 minúty z každej strany). Odporúčam pred grilovaním ananás potrieť medovo-citrónovou marinádou. Túto fantastickú kombináciu si naozaj zamilujete.
Grilovaný vanilkový francúzsky toast
Nie je na tom nič zvláštne, ak začnete grilovať hneď ráno a pripravíte si takéto vynikajúce raňajky. V tomto recepte je potrebné pridať plnú lyžicu vanilkového extraktu do tradičného receptu pre francúzske toasty. Ak máte dostatočne veľký gril, tak môžete urobiť naraz aj všetkých 12 toastov.
Grilované hrozno
Toto super jedlo je úžasné, keď ho konzumujete mrazené, čerstvé alebo horúce z grilu. Vezmite celý strapec hrozna a položte ho na horúci gril. Grilujte 4-5 minút a občas ho otočte. Podávajte s bravčovou panenkou alebo v letnom šaláte.
Nech už vyskúšate niektorý z týchto receptov alebo svoje vlastné každopádne vám prajem dobrú chuť a príjemnú grilovačku.