Asi každý pozná túto fašiangovú pochúťku, ktorá prenikla do školských i závodných jedální ako jedno z najobľúbenejších jedál. Okrúhle dolky dozlatista usmažené, s jamkou uprostred, naplneným lekvárom alebo džemom, doplnené krémom z tvarohu či šľahačky a niekedy aj strúhaným tvrdým tvarohom.
Zoznam surovín:
- 25 g droždia
- 60 g krupicového cukru
- 150 ml vlažného mlieka
- 400 g polohrubej múky + trocha navyše
- štipka soli
- strúhaná kôra z polovice citróna
- 2 žĺtky
- 60 g masla
- 1 lyžica rumu
- olej alebo stužený tuk na vyprážanie
Na ozdobenie:
- 100 g lekváru alebo ríbezľovej zavareniny
- 200 g tvrdého tvarohu
- šľahačka
Postup:
1. V miske rozmrvte droždie s trochou cukru. Pridajte polovicu mlieka, vrchovatú lyžicu múky, premiešajte a dajte na teplé miesto; kvások by mal vzísť zhruba za desať minút.
2. Maslo vymiešajte so zvyšným cukrom do svetlej peny, pridajte žĺtky a dobre ich zapracujte. Prilejte napenený kvások, rum, soľ a citrónovú kôru. Postupne pridávajte múku a zvyšok mlieka – výsledkom by malo byť nie príliš tuhé cesto. To vareškou ďalej prepracovávajte, aby bolo krásne hladké, vláčne a na povrchu sa tvorili pľuzgieriky. Potom ho zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste trištvrte hodiny kysnúť.
3. Cesto presuňte na ľahko pomúčenú dosku a vyvaľkajte na plát hrubý jeden až jeden a pol centimetra. Vykrajovačom na šišky alebo otočeným hrnčekom vykrájujte kolieska. Prikryte ich utierkou a nechajte ešte pol hodiny kysnúť.
4. V hrnci rozohrejte tuk; musí ho byť dosť na to, aby v ňom dolky pri vyprážaní plávali. Uprostred vykysnutých dolkov pretlačte palcom jamku, položte ich do horúceho tuku, priklopte (to je dôležité, aby správne vybehli) a smažte dve až tri minúty dozlatista. Potom ich otočte a bez pokrievky smažte aj z druhej strany. Vyberte.
5. Jamky naplňte lekvárom alebo svojou obľúbenou zaváraninou, posypte strúhaným tvarohom a ozdobte šľahačkou.