Najlepšie bavorské dolky (ako pierko)

bavorske-dolky

Asi každý pozná túto fašiangovú pochúťku, ktorá prenikla do školských i závodných jedální ako jedno z najobľúbenejších jedál. Okrúhle dolky dozlatista usmažené, s jamkou uprostred, naplneným lekvárom alebo džemom, doplnené krémom z tvarohu či šľahačky a niekedy aj strúhaným tvrdým tvarohom.

Zoznam surovín:

  • 25 g droždia
  • 60 g krupicového cukru
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 400 g polohrubej múky + trocha navyše
  • štipka soli
  • strúhaná kôra z polovice citróna
  • 2 žĺtky
  • 60 g masla
  • 1 lyžica rumu
  • olej alebo stužený tuk na vyprážanie

Na ozdobenie:

  • 100 g lekváru alebo ríbezľovej zavareniny
  • 200 g tvrdého tvarohu
  • šľahačka
...

Postup:

1. V miske rozmrvte droždie s trochou cukru. Pridajte polovicu mlieka, vrchovatú lyžicu múky, premiešajte a dajte na teplé miesto; kvások by mal vzísť zhruba za desať minút.

2. Maslo vymiešajte so zvyšným cukrom do svetlej peny, pridajte žĺtky a dobre ich zapracujte. Prilejte napenený kvások, rum, soľ a citrónovú kôru. Postupne pridávajte múku a zvyšok mlieka – výsledkom by malo byť nie príliš tuhé cesto. To vareškou ďalej prepracovávajte, aby bolo krásne hladké, vláčne a na povrchu sa tvorili pľuzgieriky. Potom ho zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste trištvrte hodiny kysnúť.

3. Cesto presuňte na ľahko pomúčenú dosku a vyvaľkajte na plát hrubý jeden až jeden a pol centimetra. Vykrajovačom na šišky alebo otočeným hrnčekom vykrájujte kolieska. Prikryte ich utierkou a nechajte ešte pol hodiny kysnúť.

4. V hrnci rozohrejte tuk; musí ho byť dosť na to, aby v ňom dolky pri vyprážaní plávali. Uprostred vykysnutých dolkov pretlačte palcom jamku, položte ich do horúceho tuku, priklopte (to je dôležité, aby správne vybehli) a smažte dve až tri minúty dozlatista. Potom ich otočte a bez pokrievky smažte aj z druhej strany. Vyberte.

5. Jamky naplňte lekvárom alebo svojou obľúbenou zaváraninou, posypte strúhaným tvarohom a ozdobte šľahačkou.

Zdroj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *