Vláčny a rýchly makovec

makovec

Musíme sa s vami podeliť o recept. Nie je to síce nič extrémne zdravé (až na ten mak samozrejme), ale tento makovec je tak pekelne dobrý, že jednoducho musíme. Postup je jednoduchý a rýchly. 

Zoznam surovín (8 porcií):

  • 170 g polohrubá múka
  • 170 g mak
  • 80 g cukor krupice
  • 50 g maslo
  • 4 dcl mlieko
  • 1 ks vajcia
  • 1 ks prášok do pečiva
  • 1 lyžička škorice prášok
  • dreň, aróma … vanilka
  • kôra z bio citróna
  • štipka soli
  • na formu maslo a hrubá múka + ríbezľová marmeláda
...

Postup:

1. Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Potom vymiešame s cukrom do peny. Za stáleho trenia pridáme aj vajcia a potom aj mlieko. Do riedkeho základu vmiešame pomletý mak, vanilku, soľ, škoricu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na vymiešanie masla s cukrom, vajcom a mliekom môžeme použiť kuchynský robot. Ďalej ale pokračujeme už len so stierkou a veľmi zľahka zmiešame ostatné ingrediencie.

2. Formu o rozmere 18 x 18 cm vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Môžeme použiť aj väčšie formu, ak chceme múčnik nižší. Cesto do formy nalejeme a roztiahneme k stranám.

3. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 st. C cca 30 – 35 minút. Ak je múčnik dosť upečený, zistíme zapichnutím špajle. Pokiaľ bude po vytiahnutí suchá, je hotovo. V opačnom prípade nejakú minútku pridáme.

4. Upečený múčnik necháme vychladnúť a vyberieme z formy. Keď je úplne chladný, rozkrojíme pozdĺžne dvoma rezy na tri poschodia a naplníme marmeládou. Pri použitie väčšej formy bude stačiť jeden rez na dve poschodia.

 

Zdroj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *