Musíme sa s vami podeliť o recept. Nie je to síce nič extrémne zdravé (až na ten mak samozrejme), ale tento makovec je tak pekelne dobrý, že jednoducho musíme. Postup je jednoduchý a rýchly.
Zoznam surovín (8 porcií):
- 170 g polohrubá múka
- 170 g mak
- 80 g cukor krupice
- 50 g maslo
- 4 dcl mlieko
- 1 ks vajcia
- 1 ks prášok do pečiva
- 1 lyžička škorice prášok
- dreň, aróma … vanilka
- kôra z bio citróna
- štipka soli
- na formu maslo a hrubá múka + ríbezľová marmeláda
Postup:
1. Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Potom vymiešame s cukrom do peny. Za stáleho trenia pridáme aj vajcia a potom aj mlieko. Do riedkeho základu vmiešame pomletý mak, vanilku, soľ, škoricu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na vymiešanie masla s cukrom, vajcom a mliekom môžeme použiť kuchynský robot. Ďalej ale pokračujeme už len so stierkou a veľmi zľahka zmiešame ostatné ingrediencie.
2. Formu o rozmere 18 x 18 cm vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Môžeme použiť aj väčšie formu, ak chceme múčnik nižší. Cesto do formy nalejeme a roztiahneme k stranám.
3. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 st. C cca 30 – 35 minút. Ak je múčnik dosť upečený, zistíme zapichnutím špajle. Pokiaľ bude po vytiahnutí suchá, je hotovo. V opačnom prípade nejakú minútku pridáme.
4. Upečený múčnik necháme vychladnúť a vyberieme z formy. Keď je úplne chladný, rozkrojíme pozdĺžne dvoma rezy na tri poschodia a naplníme marmeládou. Pri použitie väčšej formy bude stačiť jeden rez na dve poschodia.