Varné dosky: indukcia versus plyn

varna-doska

Varné dosky prešli za posledných dvadsať rokov výraznou premenou. Oddelené od sporáka obsadili strategické miesto na pracovnej doske, kde v plynovej alebo elektrickej verzii umožňujú bezpečné, rýchle a ekonomické varenie. Pôvodné smaltované podklady nahradili nerezové a sklokeramické dosky, ktoré vyzerajú dobre a ľahko sa udržiavajú. 

Efektívny plameň

Plynovými sporákmi bola v minulosti vybavená väčšina mestských domácností, pretože varenie na plyne bolo v porovnaní s používaním liatinových elektrických platničiek rýchlejšie a lacnejšie. S nástupom indukčných dosiek však prestali byť tieto výhody aktuálne. Napriek tomu majú plynové varné dosky stále svojich zástancov, lebo aj oni prešli radom inovácií. Komfort varenia zvyšujú rôzne veľké horáky.

Okrem klasického osadenia štyrmi sa vyrábajú aj typy s piatimi alebo šiestimi horákmi. Plynová doska môže byť ďalej vybavená špeciálne upravenými horákmi, ako je výkonnejší trojkorunkový, typ prispôsobený tvaru nádob wok alebo horák určený k úspornému vareniu v malých nádobách.

plynova-varna-doska
Plynová varná doska

Horáky sú tvarované tak, aby na nich nádoby sedeli bezpečne a plameň pôsobil čo najefektívnejšie. Jednoduchú obsluhu a bezpečnosť moderných plynových dosiek zaisťuje automatické elektrické zapaľovanie a tepelná poistka, ktorá pri zhasnutí plameňa vypne prívod plynu.

Flexibilná indukcia

Jednou z hlavných výhod indukčných varných dosiek je rýchlosť ohrevu, ktorá je porovnateľná s rýchlosťou plynových horákov. Tým ale ich výhody nekončia. Oproti iným typom varných dosiek umožňujú rýchlu a presnú reguláciu teploty. V porovnaní so staršími sklokeramickými typmi sú až o tretinu úspornejšie.

Pretože sa zahrievajú len v mieste kontaktu s nádobou, výrazne sa eliminuje možnosť popálenia o platničku. Z rovnakého dôvodu sa pri pretečení obsahu nádoby nemôže pokrm na doske pripáliť.

indukcna-varna-doska
Indukčná varná doska

Najmodernejšie typy majú namiesto vyznačených platničiek flexibilnú zónu, ktorá umožňuje varenie v rôzne tvarovaných nádobách, ktoré sa dajú postaviť na ľubovoľné miesto na celej ploche.

Tu možno využiť aj na varenie vo veľkom pekáči alebo vyprážanie plechu na pečenie. Možnosti indukcie sa stále rozširujú aj s ohľadom na nové gastronomické trendy. Príkladom je napríklad tvarovaná priehlbina, ktorá je prispôsobená zaoblenému dnu panvice wok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *