Tipy na tradičné vianočné pečenie

vianocne-pecenie

K obdobiu adventu sa viaže mnoho zvykov, ktoré stoja za to si každoročne pripomínať. Pustite sa s nami do jednej takej tradície – prvého sviatočného pečenia. Nech pečivo stihne zmäknúť, než priletí Ježiško. A pozor, maškrtiť môžu aj diabetici. Máme pre vás aj tipy na vianočné dobroty bez cukru.

Vianoce sú pre mnohých z nás najkrajším obdobím roka. Vyvolávajú v nás spomienky na detstvo, radosť z darčekov i vôňu čerstvého dreva a vanilky tiahnuce sa z prevoňanej kuchyne. Je to čas rozjímania a spomínania a tiež čas, ktorý rodina trávi spoločne nielen pri vianočnom stromčeku.

Neviete vybrať darček? Vyberte si jeden z našich tipov pre svojich blízkych alebo len pre seba TU

Ešte, než nastane Štedrý deň, je potrebné napiecť množstvo cukroviniek, ktoré majú tendenciu tvrdnúť a potrebujú nejaký čas na odležanie. K takým druhom patria práve najväčšie klasiky – perníčky, pečivo z lineckého a krehkého cesta, orieškové kolieska a trubičky alebo  zázvorky.

Začnite s tým zhruba tri týždne pred sviatkami a pustite sa postupne aj do kúskov, ktoré vyžadujú zlepovanie. Pokiaľ všetko nestihnete v jediný večer, nevadí. Cestá nechajte medzitým odpočívať v chladničke, nič sa s nimi nestane. Na hotové pečivo sú ideálne papierové krabice od topánok alebo čisté krabice od tort, ktoré vám predajú v cukrárni.

Kúzlo zdobenie

Na pečivo, ktoré chcete zdobiť čokoládou, odporúčame siahnuť po kvalitnej horkej čokoláde s vysokým obsahom kakaa. Najjednoduchší postup vyzerá tak, že pečivo namočíte do zmäknutej čokolády, položíte ho na papier na pečenie a vložíte na chvíľu do chladničky, aby čokoláda stuhla. Papier potom ide ľahko odlepiť. Veľkú parádu urobia aj špliechance. Na tie čokoládou naplňte cukrárske vrecko a niekoľkými ťahmi pošpliechajte koláče, ktoré ste vopred vyrovnali na papier na pečenie či fóliu.

Pokiaľ zdobením nechcete strácať čas, môžete pečivo jednoducho obaliť v práškovom cukre. Pracujte vždy s horúcimi kúskami, aby sa cukor na pečivo ľahko prilepil. Pre výraznejšiu chuť zmiešajte práškový cukor s vyškriabanou dužinou z vanilkového struku.

Jednoduché pečivo možno tiež dochutiť krémami. Na základnú verziu budete potrebovať ½ vrecka vanilkového pudingu a 200 mililitrov mlieka. Vychladnutý puding rozotrite do peny s 125 gramami masla a 50 gramami práškového cukru. Tento základný recept môžete dochutiť kávou, koňakom, likérom, rozpustenou čokoládou alebo drvenými orieškami.

vianocne-darceky
Vianočné darčeky

Cukrovinky pre diabetikov

Život s ochorením a prísnou diétou nie je vôbec ľahký. Zvlášť v období Vianoc, kedy sa na prestretých stoloch objavujú rôzne dobroty i sladké pečivo a ľudia holdujú zvýšenej miere alkoholu a konzumujú veľa nezdravého a tučného jedla. Či už trpíte diabetom I. alebo II. stupňa, diéte sa nevyhnete. Napriek tomu si tieto kúzelné sviatky môžete užiť s plnou parádou.

Namiesto zoznamu „zakázaných“ potravín si tento rok skúste spísať, aké suroviny naopak smiete, a možno vás prekvapí, koľko ich bude. V súčasnosti si, najmä vo väčších mestách, môžete zaobstarať plno potravín i priemyselne vyrábaných produktov a pečiva pre diabetikov.

Domáce je ale najlepšie, preto pokiaľ máte dostatočný čas a chuť, pustite sa do vlastnej výroby. Dôležité je nezabudnúť, že okrem cukru sa ľudia s cukrovkou musia vyhýbať sacharidom. Tieto látky obsahuje aj múka alebo zemiaky. Ak chce diabetik so svojou chorobou „vychádzať“, musí aj diacukrovinky ujedať opatrne a počítať s tým, že nie je úplne neškodné.

Odborníci radia jesť aspoň päťkrát denne, a pokiaľ to nejde inak, siahnuť vždy po kvalitných surovinách. Teda napríklad v prípade čokolády zvoliť vždy tú, ktorá obsahuje minimálne 70% kakaa, v prípade múky mixovať rôzne druhy a siahnuť po bezlepkovej alebo celozrnnej. Namiesto masla do ciest pridávať rastlinné tuky a namiesto cukru zásadne len sladidlá, ktoré sa predávajú vo forme kôstok, drobných zrniek aj v prášku.

vianocna-zastera
Vianočná zástera

Tri triky na záver

Veľa času ušetríte tým, že všetky cestá pripravíte v jednom robote, a to bez omývania prístroja. Postačí, keď začnete s tými svetlými a skončíte kakaovými – tak sa neofarbia. Sušené ovocie prepláchnite horúcou vodou, aby ste ich zbavili síry. A nezohnali ste lúpané oriešky? Nevadí. Sparte ich vriacou vodou a nechajte chvíľu stáť. Potom sa lúpu ľahko.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *