Keď je tekvicová sezóna je v plnom prúde, tak sa hodí zaradiť medzi voňavé halloweenské dobrôtky aj nejaký ten recept s tekvicou. Tento lahodný tekvicový cheesecake je jemne korenený a zaručene zožne obdiv.
Zoznam surovín:
(na formu s priemerom 24 cm, asi 8 porcií)
- 250 g maslových sušienok
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 120 g masla
- 1 vajce
- kôra z jedného citróna
- 4 väčšie vajcia
- 400 g terminovaného syra (Lučiny)
- šťava z jedného citróna
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový struk
- 200 g očistenej tekvice Hokaido
- 250 g kyslej smotany
Postup:
1. Sušienky rozdrvíme alebo pomelieme v mixéri a so škoricou, zmäknutým maslom, vajcom a citrónovou kôrou vytvoríme drobivé cesto, ktoré silne vtlačíme do tortovej formy. Korpus by mal byť vysoký asi centimeter. Pečieme ho pri 200 °C 10–15 minút.
2. Vajcia rozmiešame so syrom, ochutíme citrónovou šťavou, cukrom, obsahom vanilkového struku a pridáme najemno postrúhanú tekvicu.
3. Túto zmes vlejeme na predpečený korpus a v predhriatej rúre na 160 °C pečieme asi 40 minút. Tortu necháme vychladnúť, potom vložíme do chladničky. Podávame až na druhý deň s kyslou smotanou (buď s ňou tortu potrieme pred porciovaním, alebo ju ozdobíme až na tanieriku).