Dajte si paradajkovú polievku! A dajte si ju kedykoľvek. Na rozdiel od jedál, ktoré striktne vyžadujú čerstvé paradajky a má teda zmysel ich konzumovať iba v sezóne, paradajkovú polievku môžete variť celý rok. V lete svieža z čerstvých paradajok, dochutenú napríklad čerstvou bazalkou, a v zime z paradajkového pyré alebo pretlaku.
Zoznam surovín:
- paradajky sterilizované 400 gramov
- paradajkový pretlak 100 gramov
- cibuľa 1 kus (stredný)
- vývar kuracie 1 liter
- tymián 4 vetvičky
- olej olivový 3 lyžice
- soľ
- korenie
- smotana (crème fraîche na podávanie)
Postup:
1. Cibuľu nasekajte nadrobno a restujte na olivovom oleji, až zosklovatie. Trvá to asi 5 minút. Pridajte paradajky a pretlak, premiešajte a zalejte vývarom.
2. Priveďte do varu a varte asi 15 minút. Na posledných 5 minút vsypte tymiánové lístky. Akonáhle je polievka hotová, premixujte ju tyčovým mixérom. Podávajte s trochou crème fraîche, ozdobte tymiánom.
Poznámka k receptu: Suroviny na túto polievku majte stále v špajze a vývar v mrazničke. Nezaberú tam skoro žiadne miesto a v dňoch, keď nie je čas lietať po nákupoch, vám budú pripadať ako dar z nebies.