Kto by nemiloval lasagne. Chrumkavé a vo vnútri plné chutí. Navyše ich možno vrstviť z toľkých surovín, že sa vám rozhodne neprejedia. Možno tiež tápete, ako urobiť bešamel, ktorý je bezchybne dochutený a tej správnej konzistencie? Práve to sa dozviete v dnešnom článku.
Zoznam surovín:
Na bolonskú omáčku
- 1 väčšia mrkva
- 3 stopky zeleru
- 1 cibuľa
- 300 g mix mletého mäsa
- 4 strúčiky cesnaku
- 500 g sterilovaných sekaných paradajok
- soľ a mleté čerstvé korenie
- 1 hrsť lístkov bazalky
- 2 lyžice tymiánu
Na dohotovenie
- 450 g ricotty
- 200 g mascarpone
- 100 ml mlieka
- 2 baklažány
- 2 cukety
- 5 lyžíc olivového oleja
- 300 g mozzarelly
- 60 g parmezánu
Postup:
1. Mrkvu, zeler, cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na drobné kocky. Olivový olej rozohrejeme a podusíme na ňom nakrájanú mrkvu, zeler a cibuľu. Restujeme asi 4 minúty na miernom ohni a prisypeme cesnak.
2. Potom pridáme mleté mäso, zvýšime teplotu a všetko opečieme. Zalejeme paradajkami, ochutíme tymianom, soľou aj korením a povaríme na miernom ohni za občasného bublania asi 45 minút. Nakoniec zamiešame lístky bazalky.
3. Dobre vychladenú ricottu zmiešame s mascarpone. Zmes zriedime mliekom, ochutíme soľou a odložíme do chladničky.
4. Cuketu a baklažán pozdĺžne nakrájame na tenké plátky, ktoré osolíme a na papierovom obrúsku necháme vypotiť.
5. Pekáčik vymastíme hrubou vrstvou olivového oleja a na dno rozložíme plátky cukiet. Tie prekryjeme vrstvou bolonskej omáčky, na ňu vyskladáme plátky baklažánu a tú prekryjeme smotanovou vrstvou z ricotty a mascarpone. Nakoniec posypeme vrstvou strúhanej mozzarelly a lístkami bazalky.
6. Postup vrstvenia niekoľkokrát zopakujeme, kým nespotrebujeme všetky suroviny. Končíme poslednou bielou vrstvou posypanú strúhanou mozzarellou a parmezánom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 ° C asi 45 minút dozlatista.