Baklažánovo-cuketové lasagne bez múky

lasagne

Kto by nemiloval lasagne. Chrumkavé a vo vnútri plné chutí. Navyše ich možno vrstviť z toľkých surovín, že sa vám rozhodne neprejedia. Možno tiež tápete, ako urobiť bešamel, ktorý je bezchybne dochutený a tej správnej konzistencie? Práve to sa dozviete v dnešnom článku.

Zoznam surovín:

Na bolonskú omáčku

  • 1 väčšia mrkva
  • 3 stopky zeleru
  • 1 cibuľa
  • 300 g mix mletého mäsa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 500 g sterilovaných sekaných paradajok
  • soľ a mleté čerstvé korenie
  • 1 hrsť lístkov bazalky
  • 2 lyžice tymiánu

Na dohotovenie

  • 450 g ricotty
  • 200 g mascarpone
  • 100 ml mlieka
  • 2 baklažány
  • 2 cukety
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 300 g mozzarelly
  • 60 g parmezánu
...

Postup:

1. Mrkvu, zeler, cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na drobné kocky. Olivový olej rozohrejeme a podusíme na ňom nakrájanú mrkvu, zeler a cibuľu. Restujeme asi 4 minúty na miernom ohni a prisypeme cesnak.

2. Potom pridáme mleté ​​mäso, zvýšime teplotu a všetko opečieme. Zalejeme paradajkami, ochutíme tymianom, soľou aj korením a povaríme na miernom ohni za občasného bublania asi 45 minút. Nakoniec zamiešame lístky bazalky.

3. Dobre vychladenú ricottu zmiešame s mascarpone. Zmes zriedime mliekom, ochutíme soľou a odložíme do chladničky.

4. Cuketu a baklažán pozdĺžne nakrájame na tenké plátky, ktoré osolíme a na papierovom obrúsku necháme vypotiť.

5. Pekáčik vymastíme hrubou vrstvou olivového oleja a na dno rozložíme plátky cukiet. Tie prekryjeme vrstvou bolonskej omáčky, na ňu vyskladáme plátky baklažánu a tú prekryjeme smotanovou vrstvou z ricotty a mascarpone. Nakoniec posypeme vrstvou strúhanej mozzarelly a lístkami bazalky.

6. Postup vrstvenia niekoľkokrát zopakujeme, kým nespotrebujeme všetky suroviny. Končíme poslednou bielou vrstvou posypanú strúhanou mozzarellou a parmezánom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 ° C asi 45 minút dozlatista.

Zdroj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *